Mikä motivoi sinua nousemaan ylös joka aamu, ottamaan vastaan päivän haasteet, menemään töihin ja pitämään huolta omista suhteistasi ja elämästäsi? Miten tartut päivän velvollisuuksiin ja to-do-listaan? Ja mitkä motiivit löytyvät listan takana? Mikä on sinulle tärkeätä?
Ihmisinä olemme kaikki erilaisia ja meillä on eri unelmat. Meillä on erilaiset lähtökohdat, ominaisuudet, vahvuudet, taidot ja arvot ja nämä ovat henkilökohtaiset resurssimme, mutta aina löytyy myös iso nukkuva potentiaali. Mikä estää sinua elämään omaa elämääsi täysillä?
Jokaisella on joku liikkeellepaneva voima Mikä saa sinut toimimaan? Usein meitä motivoi omat tarpeemme, ja ihmisillä on lähtökohtaisesti ihan samat perustarpeet. Maslow’n tarvehierarkian mukaan ihmisen perustarpeet voidaan jakaa viiteen tasoon. Ensimmäiset perustarpeet tulee tyydyttää riittävässä määrin – ei välttämättä täydellisesti – ennen kuin ihminen alkaa etsiä tyydytystä ”korkeammille” tarpeille. Alhaalta ylös lista menee näin: fysiologiset tarpeet, turvallisuuden tarpeet, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet, arvonannon tarpeet ja itsensä toteuttamisen tarpeet (“A Theory of Human Motivation”, 1943). Se miten vastaamme tarpeisiin ja tyydytämme henkilökohtaisia perustarpeitamme vaikuttaa suoraan hyvinvointiin ja tunteisiin. Lisäksi tämä vaikuttaa tapaamme kommunikoida ihmisten kanssa ja miten osaamme hoitaa ihmissuhteita. Jos sivuutamme omia tarpeitamme on vaikeata motivoitua hoitamaan muita velvollisuuksista.
Perustarpeet ovat usein myös lähtökohtana ja motivaatiomoottorina kaikkeen mitä ihminen tekee ja perinteisesti hengissä pysyminen perustuu perustarpeiden huolehtimiseen. Joskus emme ehkä edes tiedä miksi toimimme tietyllä tavalla tai miksi joku asia ärsyttää. Mitä enemmän tiedostat mitä tarvitset ja mikä tietoinen tai tiedostamaton päämääräsi on, sen paremmin osaat myös ymmärtää tunteitasi vaikka keskellä konfliktia. Entäs mitä vastapuoleni tarvitsee?
Ihmisenä kohtaamme joka päivä erilaisia tarpeita jotka sitten ohjaavat ja motivoivat meitä toimintaan arjessa (M. B. Rosenberg: Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus – Nonviolent Communication 2017). Se miten tyydytämme tarpeitamme ja missä järjestyksessä vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme. Mitä sinä tarvitset? Mistä sinä unelmoit?