Siirry suoraan sisältöön

Johanna Lönnfors Coaching

Rakentava vuorovaikutus tuo energiaa

  • tehnyt

Yhteys ja läsnäolo vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa antavat minulle energiaa. Saan niin hyvät kiksit yhteydestä että väsymys katoaa välittömästi. Rakentava vuorovaikutus läsnäolon kautta on minulle yhtä arvokasta kuin laulaminen tai soittaminen yhdessä. Aito vuorovaikutus lähtee tietoisesta läsnäolosta ja huomaan myös että harjoitus tekee mestarin. Harjoitus on minun kohdalla toki vielä kesken 🙂

Olen tunneihminen ja minulla on suuri tarve ilmaista itseäni. Olen vuosien varrella oppinut kuuntelemaan ja nykyään huomaan usein että minulla on valinnan vapaus millä tavalla lähden kommunikoimaan eri tilanteissa. Milloin on hyvä puhua ja milloin on hedelmällistä ja parempi kuunnella? Millä asenteella haluan lähteä mukaan? Miten huomioin kaikkien tarpeet omani lisäksi? Tietoinen läsnäolo alkaa minussa.

Ilman omaa myötäelävää läsnäoloa en pysty olemaan empaattisesti läsnä toisen ihmisen kanssa ja tämä onkin haaste loppuelämäksi 🙂 Kun aito yhteys sitten syntyy ihmisten kohtaamisessa se antaa minulle tosi paljon energiaa ja iloa. Tarvitsemme ihmisiä ympärillemme, kukaan ei ole oma saari.

Tehokas vuorovaikutus sisältää rehellistä itseilmaisua ja myötäelävää kuuntelemista ja tämä luo työpaikalla psykologista turvallisuutta ja luottamusta joka antaa edellytykset luovuudelle ja flow-tilaan.

Miten sinä koet vuorovaikutusta arjen keskellä? 

Työ tai opiskelut vievät useimmiten suuren lohkon vuorokaudesta ja elämä rakentuu hyvinkin pitkälti sen ympärille, jopa niin että oma identiteetti rakentuu siitä mitä me teemme arkisin. Ihmisen hyvinvoinnille onkin siksi todella tärkeätä miten työpaikalla voi ja viihtyy. Välillä työpaikan ihmissuhteet kuitenkin tulehtuvat ja tämähän väsyttää ja kuormittaa kaikkia. Ei ole enää kiva mennä töihin, vaikka työtehtävät olisivat ihan mieluisia. Kun paikalla on paljon ihmisiä, jotain voi helposti mennä pieleen ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Yhteinen yhteys syntyy joskus todella helposti ja välillä tuntuu siltä että kaikki muut ympärillämme ovat yksinkertaisesti idiootteja. Tähän on sitten helppo reagoida taistele-pakene-lamaannu-keinolla, joka toisaalta aika harvoin johtaa yhteyteen. 

Rakentava vuorovaikutus joka säässä on taitolaji ja jokainen voi sen opetella. Rakentavalla ja myötäelävällä vuorovaikutuksella voimme ihan hyvin työskennellä yhdessä vaikka emme sitten välitä viettää vapaa-aikaa yhdessä. Viholliskuvat murenevat kun tunnistamme yhteisen inhimillisyyden ja yhteiset tarpeet. Jokaisella on vastuu toimivan työyhteisön rakentamisessa. Jokainen on vastuussa omista tunteista ja miten ilmaisee itseään. Rakentava vuorovaikutus voi myös parantaa ja syventää jo tärkeitä ihmissuhteita.

Minkä näköinen on sinun maailman paras työpaikka? Minun unelmani on edesauttaa sitä että mahdollisimman moni voisi luoda sellaisen arjen josta ei ole kiire paeta. Sellainen arki missä voit olla oma aito itsesi, joka paikassa.

Arkielämä joka antaa sinulle tilaa kehittyä ja ottaa käyttöön omat voimavarat ja tutkia potentiaaliasi. Arki joka on tasapainossa ja antaa sinulle energiaa ja merkitystä ja on sinulle juuri sopiva tässä kohdassa elämää. 

Jääkiekossa puhutaan siitä että koko joukkueen jokainen jäsen on tärkeä. Jokaisen pelaajan tehtävä on pelata niin että joukkueen kaikki pelaajat voivat tehdä parhaansa ja loistaa. Kun tiimin kaikki tähdet syttyvät, menestys on mahdollinen. Jokaisella on oma tärkeä paikkansa ja onnistumme vain jos koko organismi hengittää ja voi hyvin. Win win.

Jokainen johtaja haluaa että työ sujuu tehokkaasti ja kommunikaation rooli on mielestäni tässä ratkaiseva. Rakentava ja toimiva vuorovaikutus perustuu toisen arvostukseen ja kunnioitukseen ja kaikkien kuulluksi ja nähdyksi tulemiseen. Motivoituneet ja energiset työntekijät tulevat mielellään töihin ja toimivan tiimin jäsenet saavat ladata akut töissä koska työ antaa merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyttä, jotka ovat jokaisen ihmisen perustarpeita.

Oma asenne ja intentio näkyy läpi ihmisten kohtaamisessa, ennen kuin edes lausutaan yhtään sanaa. Pysähdy ennen kuin ylität kynnyksen. Ota minuutti aikaa itsellesi, hengitä ja tunnista juuresi, ja valitse millä intentiolla kävelet työyhteisöön. Hyvä vuorovaikutus ja aito yhteys toiseen ihmiseen antaa energiaa!

Haluatko luoda unelmatiimin?  Kiinnostaisiko sinua tilata koulutus tai workshop työyhteisöösi? Ota yhteyttä!

NVC:n isä, Marshall B. Rosenberg  (1934-2015) perusti CNVC:n (Center for Nonviolent Communication), joka toimii yli 65 maassa. 

CNVC https://www.cnvc.org/ .

Kirjat ruotsiksi https://www.friareliv.se/

NVC Books and resourceshttps://www.nonviolentcommunication.com/resources/mbr-quotes/

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *